Header Ad

Aaron Leitch – Αποκρυπτογραφώντας τα Μυστικά της Μαγείας του ΕΝΩΧ

Σωτήρης Μπαρσάκης Ιαν 21, 2012

Πρωτ’ απ’ όλα, να σε ευχαριστήσω πολύ Aaronγια το χρόνο που μας διαθέτεις, και αν γίνεται, πες μας λίγα πράγματα για τη ζωή σου…
Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχουν και πολλά να σας πω για την περίοδο πριν από την εφηβεία μου. Όσο ήμουν παιδί, αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να μαντέψει κανείς ότι αργότερα θα με ενδιέφερε οποιοδήποτε είδος πνευματικότητας. Μπορεί στα κρυφά να με συγκινούσαν βαθιά τα θρησκευτικά τελετουργικά, όμως με απωθούσαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτά. Μόνο αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ήμουν πια στο γυμνάσιο, άρχισα να ασχολούμαι σιγά σιγά με το δικό μου πνευματικό μονοπάτι ή το «υπερφυσικό».
Ωστόσο εκείνη την εποχή δεν είχα πρόσβαση σε πληροφορίες ή πηγές. Πειραματιζόμουν, λοιπόν, με εντελώς ενστικτώδη τρόπο – και στην πορεία επικεντρώθηκα σε ένα είδος μαγείας των εικόνων (I mage magick),το οποίο δημιούργησα μόνος μου. Δοκίμασα να δουλέψω με πνεύματα, με αποτελέσματα κάτι λιγότερο από αστρικά. Μετά από αυτό, δοκίμασα να ακολουθήσω ένα πιο «Χριστιανικό» μονοπάτι και στη διάρκεια αυτής μου της αναζήτησης πειραματίστηκα χρησιμοποιώντας την προσευχή με στόχο να προκαλέσω να συμβούν πράγματα.
Τελικά, για διάφορους προσωπικούς λόγους, αποφάσισα ότι ήμουν εχθρός όλων των καταχθόνιων δαιμόνων – και τότε ήταν που άρχισα να δραστηριοποιούμαι ενεργά σε κυνήγι φαντασμάτων (ghosthunting). Εάν τα πράγματα είχαν εξελιχτεί διαφορετικά, μπορεί σήμερα να ήμουν ένας ερευνητής του παραφυσικού…
Τελικά, όμως, με το που τελείωσα το σχολείο μετακόμισα μακριά από τη γενέτειρά μου στη Φλόριντα (και μακριά από τους φίλους μου-κυνηγούς φαντασμάτων). Μετά από πολλές περιπλανήσεις και ανατροπές, κατέληξα στο Ντένβερ του Κολοράντο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να ζω ανάμεσα σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό Νεοπαγανιστών.
Μέσα από τους φίλους μου στο Ντένβερ ανακάλυψα τη Wicca, την Καμπαλά, τη Χρυσή Αυγή, το ModernMagickτου DonKraig και εκεί έκανα και την πρώτη μου επαφή με τα Σολομωνικά γριμόρια. Εάν θυμάμαι καλά, μπορεί κανείς να βρει το υπόλοιπο της προσωπικής μου ιστορίας στην εισαγωγή μου στο Secrets of the Magickal Grimoires.

Σήμερα θεωρείσαι ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της μαγείας. Πότε όμως, ακολούθησες αυτό το μονοπάτι, και ποιος ή τι σε επηρέασε στο ξεκίνημα σου;
Όπως σου είπα και νωρίτερα, ως παιδί δεν είχα πρόσβαση σε «αληθινό», αυθεντικό υλικό. Το ενδιαφέρον μου για την μαγεία των εικόνων με οδήγησε στην αναζήτηση μαγικών συμβόλων από οποιαδήποτε πηγή μπορούσα να εντοπίσω – από βιβλία της σειράς Time-Life μέχρι και την Αιγυπτιακή Βίβλο των Νεκρών (εκείνη την εποχή περνούσα πολλές ώρες σε βιβλιοθήκες!)
Ωστόσο, το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου και το οποίο υπόσχονταν να διδάξει την τέχνη και τις πρακτικές της μαγείας ήταν του DonKraig, και μου το έδωσε ένας φίλος στο Ντένβερ. Συνεπώς, μολονότι ο Kraigμπήκε στη ζωή μου αρκετά χρόνια αφού ξεκίνησε το μονοπάτι μου, τον θεωρώ την πραγματική, επίσημη αφετηρία μου.
Στην αρχή του βιβλίου του ο Kraigλέει στον αναγνώστη του ότι έχει να κάνει μια επιλογή: είτε να ακολουθήσει τα μαθήματα και να κάνει μαγεία ή να συνεχίσει ως ένας μάγος… του καναπέ, που είναι όλο λόγια και καθόλου πράξεις. Τότε ήταν που έκανα τη συνειδητή επιλογή να γίνει πραγματικός μάγος, χωρίς να υπολογίζω τις συνέπειες. Νομίζω ότι αυτό συνέβη το 1993.

Και από τα είδη του occultism, ποιο είναι αυτό που σε κέρδισε περισσότερο;
Βρίσκω πολλά είδη μαγείας συναρπαστικά. Φυσικά είμαι μαθητής του συστήματος της Χρυσής Αυγής και είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτής της οργάνωσης σήμερα. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου Γνωστικιστή και για αυτό το λόγο η Χρυσή Αυγή ουσιαστικά έχει πάρει τη θέση της «Γνωστικής Παρατήρησης» (Gnostic Observances) στην πνευματική μου ζωή. Το σύστημα της Χρυσής Αυγής προσφέρει επίσης μια εξαιρετική αγωγή καθημερινής εξάσκησης, που σε βοηθά να εξαγνιστείς, να ανυψωθείς και να ενδυναμωθείς, ανεξάρτητα από το ποια μορφή μαγείας εξασκείς.
Κάποτε για παράδειγμα, έπρεπε να είσαι χειροτονημένος ιερέας για να γίνεις εξορκιστής και έπρεπε να είσαι εξορκιστής για να δουλέψεις με τα Σολομωνικά γριμόρια. Για μένα, η Χρυσή Αυγή αποτέλεσε τη χειροτόνησή μου και μου έδωσε την πνευματική εξουσία για να δουλέψω με τα γριμόρια.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στην άλλη, μεγάλη μου αγάπη: τη μαγεία των γριμορίων. Αν το μονοπάτι μου δεν με είχε οδηγήσει στις πύλες του μητρικού ναού της Χρυσής Αυγής στη Φλόριντα, σήμερα θα ήμουν ακόμα ένας μάγος της Σολομωνικής. Η μαγεία με κάλεσε από πολύ νωρίς – το Κλειδί του Σολομώντα, το Lemegeton, το Επταήμερον, τα Τρία Βιβλία Απόκρυφης Φιλοσοφίας του Αγρίππα, ακόμα και τα Ενωχιανά ημερολόγια του Dee. Αυτά είναι τα συστήματα που ήθελα να εξερευνήσω περισσότερο, ωστόσο όταν ξεκίνησα υπήρχαν λίγες, πολύτιμες πληροφορίες για να ανακαλύψω.

Στην πορεία όμως, συγκέντρωσες όλο αυτό το υλικό και η κατανόηση του σε οδήγησε στο bestseller Secrets of the Magickal Grimories. Μπορείς να μας πεις δυο λόγια γι’ αυτό το έργο;
Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι μια ιστορική αναδρομή στο θέμα των γριμορίων: εξερευνά την ανθρώπινη πνευματικότητα από τις πιο πρωτόγονες εποχές μέχρι το Μεσαίωνα, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στην εποχή που η πνευματικότητα μεσουράνησε μέσα από τα γριμόρια.
Η θέση μου είναι ότι τα μεσαιωνικά γριμόρια ενσωματώνουν μία μορφή σαμανικής μαγείας, που είναι πολύ πιο κοντά στη Santeriaή στο Βουντού από ότι στα μετέπειτα συστήματα της Χρυσής Αυγής ή του Θελήματος.
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου επικεντρώνεται μόνο στην πρακτική: από το μαγικό χρονισμό μέχρι τη δημιουργία όλων των συνέργων, το κάλεσμα των αγγέλων, τον εξορκισμό των δαιμόνων, τη δημιουργία φυλαχτών και εικόνων και πολλά πολλά ακόμα. Οι πρακτικές οδηγίες που δίνω σε όλο το δεύτερο μέρος του βιβλίου αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο το πώς εγώ προσωπικά δουλεύω με το υλικό.

Μιλώντας για γριμόρια, θα ήθελες να μας εξηγήσεις λίγο για την μαγεία που κρύβουν αυτά τα… μυστηριώδη βιβλία;
Τα γριμόρια είναι μία ομάδα απόκρυφων κειμένων που γράφτηκαν κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης. Περιέχουν ένα είδος μαγείας που κατάγεται από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τη Βαβυλώνα και την Αίγυπτο, ωστόσο περιλαμβάνουν και στοιχεία του μεσαιωνικού Χριστιανισμού.
Ορισμένα γριμόρια λέγεται ότι έχουν γραφτεί από βιβλικά πρόσωπα, όπως ο βασιλιάς Σολομώντας, ενώ κάποια άλλα λέγεται ότι παρουσιάζουν μορφές μαγείας που χρονολογούνται ουσιαστικά από την εποχή της Βίβλου.
Όλα τα γριμόρια διδάσκουν μεθόδους για να έρθει κανείς σε επαφή με πνευματικές οντότητες – είτε πρόκειται για αγγέλους είτε για δαίμονες. Και κάποια από αυτά, όπως το σύγγραμμα του Αγρίππα, περιλαμβάνουν οδηγίες για ένα μεγάλο φάσμα απόκρυφων τεχνών – όπως, για παράδειγμα, δημιουργία φυλαχτών, συνταγές για βότανα, χρήση μαγικών λίθων και πολύτιμων λίθων, μαγικές εικόνες, αστρολογία, αλχημεία και πολλά ακόμα.

Αυτά τα κείμενα ουσιαστικά έχουν διατηρήσει και μας παραδίδουν τη Δυτική Απόκρυφη Φιλοσοφία στη μορφή που είχε πριν από την Εποχή του Διαφωτισμού και τη Χρυσή Αυγή.
Πολύ ενδιαφέρον! Και τι θα συμβούλευες στον αρχάριο της μαγικής πρακτικής που θα ήθελε να ανακαλύψει την σοφία των γριμορίων;
Πρώτα θα τον παρέπεμπα στο Secrets of the Magickal Grimoires. Όχι γιατί το βιβλίο είναι δικό μου, αλλά γιατί είναι το βιβλίο που θα ήθελα να είχα κι εγώ όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα.
Περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμουν τότε, αλλά μου πήρε χρόνια έρευνας για να τα ανακαλύψω και να τα συγκεντρώσω όλα μαζί. Εάν δουλέψεις αυτό το βιβλίο από την αρχή ως το τέλος, θα γίνεις ένας έμπειρος μάγος, και επιπλέον θα μπορείς πλέον να καταλάβεις και να δουλέψεις καλύτερα με οποιοδήποτε γριμόριο κυκλοφορεί.

Πέρα όμως από την γριμοριακή Τέχνη, και το σύστημα της Χρυσής Αυγής, νομίζω πως έχεις ασχοληθεί και με άλλα μονοπάτια, όπως τον Νεοπαγανισμό. Τι γνώμη έχεις γι’ αυτό τον χώρο;
Θεωρώ τον εαυτό μου Παγανιστή, όπως επίσης Γνωστικιστή, Ερμητιστή και Μάγο/Εξορκιστή.
Κάποιες μορφές του σύγχρονου παγανισμού έχουν αρχαίες ρίζες – όπως, για παράδειγμα, οι θρησκείες της Αφρικανικής Διασποράς, ο Σαμανισμός των Ινδιάνων της Αμερικής, ο Ινδουισμός, ο Βουδισμός και εκατοντάδες άλλες.
Αυτές οι μορφές παγανισμού έχουν περιθωριοποιηθεί για μια μεγάλη περίοδο από τη δυτική κοινωνία, όμως στις μέρες μας ενδιαφερόμαστε περισσότερο από ποτέ να μάθουμε όσα έχουν να μας διδάξουν.
Ο Νεοπαγανισμός τώρα είναι ένα μείγμα από εντελώς διαφορετικά πράγματα. Σε κάποιες ομάδες ο Νεοπαγανισμός έχει ουσιαστικά «ξεθωριάσει», καθώς έχει μπολιαστεί υπερβολικά με τη σκέψη του NewAge και του mainstream.
Πολύ συχνά πλέον ακούω για Νεοπαγανιστικές τελετές που μοιάζουν περισσότερο με συναντήσεις ομάδων αυτοβοήθειας παρά με μαγεία. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες άλλες ομάδες -οι Βρετανικές Παραδοσιακές γενεαλογίες, οι Δρυίδες του ADF και άλλοι- που ακολουθούν ένα πιο εκλεπτυσμένο πνευματικό μονοπάτι.
Όπως σε όλα τα δημοφιλή κινήματα, στο κέντρο της όποιας «μανίας» θα βρεις σοβαρούς ανθρώπους, που θα συνεχίσουν να ασχολούνται με το αντικείμενο ακόμα κι όταν «περάσει η μόδα». Πάντοτε εκτιμούσα ιδιαίτερα αυτούς τους «σκληροπυρηνικούς» ανθρώπους…

Για κάποιο διάστημα όμως, ακολουθούσες την Γουικανική παράδοση, σωστά;
Ναι, με τη Wicca ξεκίνησα. Αρχικά στο Ντένβερ και αργότερα στη Φλόριντα εξασκούσα μια γενική μορφή της Wicca, ενώ μετά προχώρησα στον εξωτερικό κύκλο της Γκαρτνεριανής εκδοχής της.
Αυτό σημαίνει ότι έκανα παραδοσιακές τελετές της Γκαρντεριανής Wicca, αλλά δεν μυήθηκα από κάποια γραμμή διαδοχής. Η σύζυγός μου έγινε Υψηλή Ιέρεια 3ου Βαθμού στη γραμμή καταγωγής που ξεκινά από την Lady Sheba. Ήμουν σχεδόν έτοιμος να την ακολουθήσω, αλλά τότε ξεκίνησα να ακολουθώ το Σολομωνικό μου μονοπάτι στα σοβαρά. Τόσο εκείνη όσο και εγώ γίναμε μέλη της Χρυσής Αυγής την ίδια περίπου περίοδο.

Έχοντας λοιπόν περιηγηθεί σε τόσα διαφορετικά συστήματα, νομίζω πως η γνώμη σου αποκτά μεγαλύτερο βάρος, τουλάχιστον όσον αφορά το εξής ερώτημα: Τελικά η μαγεία είναι κάτι καλό ή κακό;
Η μαγεία είναι τόσο «καλή» ή «καλή» όσο και ο ηλεκτρισμός. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η μαγεία είναι μία τέχνη και συνάμα μια επιστήμη μέσω της οποίας οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν, να «συνδεθούν» με τα μυστήρια, τα εσωτερικά έργα του σύμπαντος, αλλά και να προκαλέσουν κάποια πράγματα στο φυσικό κόσμο.
Από τη μαγεία ξεκίνησαν όλες οι μορφές της ιατρικής και της τεχνολογίας που γνωρίζουμε σήμερα και, ακριβώς όπως και εκείνες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το καλό ή για το κακό των ανθρώπων.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που τονίζουν την σκοτεινή πλευρά της μαγείας. Η Εκκλησία του Σατανά για παράδειγμα…
Θα ήθελα να σημειώσω εδώ κάτι αξιοσημείωτο, πως δηλαδή η Εκκλησία του Σατανά δεν λατρεύει τον Σατανά! Τα μέλη της είναι άθεοι – συνεπώς δεν μπορεί να πιστεύει κανείς σε μία οντότητα με το όνομα «Σατανάς» και ταυτόχρονα να είναι μέλος της Εκκλησίας του Σατανά. Άρα το στερεότυπο του «λάτρη του διαβόλου» δεν έχει καμία σχέση με τα μέλη της Εκκλησίας του Σατανά.
Εκεί που ασφαλώς διαφωνώ μαζί τους είναι στο θέμα της αθεΐας. Η θρησκεία και η πνευματικότητα έχουν αδιαμφισβήτητα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των μαζών για χιλιάδες χρόνια. Όμως αυτό είναι μόνο η μία πλευρά της ιστορίας και δεν αποδεικνύει σε καμία περίπτωση ότι η πνευματικότητα είναι «μόνο» ένα πολιτικό εργαλείο και, συνεπώς, δεν είναι αληθινή. Επιπλέον, η Εκκλησία του Σατανά θεωρεί τη μαγεία ένα είδος ψυχολογίας, κάτι που δεν συνάδει καθόλου με τις δικές μου εμπειρίες.

Πιστεύεις επομένως ότι η Εκκλησία του Σατανά είναι κάτι το ακίνδυνο;
Αν κάποιος βλέπει την πολιτική και οικονομική κατάσταση του κόσμου μας σήμερα και εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι Σατανιστές (είτε πιστεύουν σε έναν αληθινό Σατανά είτε όχι) είναι ο πραγματικός κίνδυνος, τότε σίγουρα έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο πώς θέτει τις προτεραιότητές του…
Όταν ο φόβος μας στρέφεται στους Σατανιστές, στους Εβραίους, στους Μουσουλμάνους, στις εθνικές μειονότητες κτλ (adnauseam), τότε η προσοχή μας αποστρέφεται ουσιαστικά από τους ανθρώπους που αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο. Από τους ανθρώπους που συνεχίζουν να μας οδηγούν στους πολέμους, στη φτώχεια, στη δουλεία και σε άλλα, ακόμα χειρότερα δεινά.
Το μόνο που θέλουν αυτοί οι πραγματικά επικίνδυνοι άνθρωποι είναι εσύ κι εγώ να καθόμαστε εδώ και να συζητάμε τους «κινδύνους» του Σατανισμού, αντί να μιλάμε για τον κίνδυνο που εκείνοι οι ίδιοι εκπροσωπούν!

Ομολογώ πως η απάντηση σου με κάλυψε πλήρως! Ας περάσουμε όμως τώρα σ’ ένα πιο ενδιαφέρον θέμα, αυτό που έχει να κάνει με το νέο σου 2τομο βιβλίο (The Angelical Language), το αφιερωμένο στους αγγέλους και την Μαγεία του Ενώχ. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στα μυστήρια του John Dee;
Το κάλεσμά μου στην Ενωχιανή μαγεία ήταν παρόμοιο με το κάλεσμά μου στις Κλείδες του Σολομώντα: είχα ακούσει θρύλους για ένα ανώτερο, δυνατό και επικίνδυνο σύστημα που καλούσε αγγέλους.
Μου είχαν πει ότι η Ενωχιανή μαγεία μπορεί να κάνει το κεφάλι σου να εκραγεί απλά και μόνο αν πεις μια λέξη λάθος, και ότι οι άγγελοι που καλεί είναι οι μεγαλύτεροι και οι πιο δυνατοί στο σύμπαν.
Με ιντρίγκαραν τόσο πολύ όλο αυτά, που απλά δεν μπορούσα να αντισταθώ και αποφάσισα να εξερευνήσω περισσότερο το θέμα. Φυσικά, όπως γίνεται συνήθως, κατάλαβα γρήγορα ότι οι περισσότεροι θρύλοι ήταν υπερβολικοί. Ωστόσο σύντομα ανακάλυψα ότι οι άγγελοι του Ενωχιανού συστήματος είναι πράγματι πολύ δυνατοί και έχουν γνώσεις που ήθελαν να τις μάθω κι εγώ και, στη συνέχεια, να τις καταγράψω…

Πιστεύεις δηλαδή πως οι εν λόγω άγγελοι είναι αυθύπαρκτα όντα όπως περίπου διδάσκει η παράδοση ή κάτι άλλο;
Όχι, δεν πείθομαι ότι οι «ενωχιανοί» άγγελοι βρίσκονται εκτός της τάξεως των παραδοσιακών αγγέλων. Οι Dee και Kelley ξεκίνησαν το έργο τους επικοινωνώντας με τον Ανναήλ, τον Αρχάγγελο της Αφροδίτης από το Επταήμερο.
Στη συνέχεια, ο Ανναήλ τους σύστησε στους τέσσερις Αρχαγγέλους: το Μιχαήλ, το Γαβριήλ, το Ραφαήλ και τον Ουριήλ. Και αυτοί οι τέσσερις, με τη σειρά τους, τους σύστησαν σε νέους Αγγέλους (της Επταρχίας, της Μεγάλης Τράπεζας κτλ.), και παρέμειναν επικεφαλής των συνεδριών μέχρι τέλους. Συνεπώς οι «Ενωχιανοί» Άγγελοι δεν είναι κάτι διαφορετικό από τους παραδοσιακούς Εβραϊκούς Αγγέλους – ούτε φυσικά πρόκειται για εξωγήινους ή για κάποια παρόμοια ανοησία.

Και ποια είναι η γνώμη σου για την θεωρία του Donald Tyson πως τα 48 Ενωχιανά Κλειδιά μπορούν να φέρουν την Αποκάλυψη;
Αν και σίγουρα υπάρχει μια αποκαλυπτική πτυχή στο σύστημα του Dee, δεν μπορώ να συμφωνήσω με τον Tyson ότι η εκτέλεση της «Ενωχιανής εργασίας» θα έφερνε το τέλος του κόσμου!
Αυτή η εργασία -που αποκαλείται Gebofal- είναι μια βαθειά μυστικιστική και προσωπική εργασία, με στόχο την καθιέρωση μιας απευθείας επικοινωνίας με τον Θεό. Αυτή είναι και η πραγματική σημασία της λέξης «Αποκάλυψη».
Εξάλλου οι Άγγελοι είπαν στον Dee ότι ο κόσμος θα τελείωνε μόνο από τη στιγμή που το Liber Loagaeth θα διαδίδονταν πρώτα για κάποιο χρονικό διάστημα στη Γη. Και αυτό συνέβη από τη στιγμή που κυκλοφόρησα το Angelical Lexicon και σκιαγράφησα τον Gebofal. Συνεπώς, αν κάποιος έχει την τάση να πιστεύει σε τέτοια πράγματα, ήρθε πραγματικά η ώρα να αρχίσει να ανησυχεί…

Aaron, δίχως αμφιβολία θα μπορούσα να σε ρωτήσω πολλά ακόμη. Πρέπει κάπου εδώ όμως να σταματήσουμε – θα ήθελες κλείνοντας να μεταφέρεις κάτι στους fansσου στην Ελλάδα;
Στους φίλους μου στην Ελλάδα θα έλεγα: αν έχετε ήδη στη βιβλιοθήκη σας το βιβλίο μου Secrets of the Magickal Grimoires, τότε προμηθευτείτε την Geosophia του JakeKent το συντομότερο δυνατό!
Είναι πραγματικά εκπληκτικό να μαθαίνει κανείς πόσα στοιχεία της Δυτικής Μαγικής Παράδοσης γεννήθηκαν στην προ-Ολυμπιακή Ελλάδα! Η Geosophia είναι ένα πολύ σημαντικό, συνοδευτικό βιβλίο των Secrets, καθώς το συμπληρώνει, αλλά και δίνει πολλές λεπτομέρειες πάνω σε κάποια συγκεκριμένα ιστορικά κενά που άφησα στο πρώτο μέρος του βιβλίου μου.
Και έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για περισσότερο Σολομωνικό και Ενωχιανό υλικό, που σκοπεύω να εκδώσω στο κοντινό μέλλον.

Ο AaronLeitch θεωρείται ένας από τους διασημότερους σοβαρούς μελετητές του αποκρυφισμού σήμερα Αν και το συγγραφικό του έργο περιορίζεται μέχρι στιγμής σε τρία βιβλία (το Secrets of the Magickal Grimoires, και το 2τομο The Angelical Language), η διεισδυτική του ικανότητα και η συστηματική του εργασία πάνω στα μεγάλα ζητήματα της μαγείας, αποτελούν εγγύηση μιας λαμπρής πορείας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο του στην διεύθυνση http://kheph777.tripod.com.
………………..
Σημείωση: η συνέντευξη αυτή μεταφράστηκε από την Ευγενία Σκουφά, και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό mysteryτεύχος 77 (29 Νοεμβρίου 2011).

You may be interested

Editorial
0 shares0 views
Editorial
0 shares0 views

Live Εκπομπή ο Σωτήρης Μπαρσάκης λόγω του μένουμε σπίτι

Σωτήρης Μπαρσάκης - Απρ 01, 2020

Ο Δημοσιογράφος Σωτήρη Μπαρσάκη (eviathema.gr )και ο Μανώλης Βέττας (dinataathlitika.gr) μένουν σπίτι και καθημερινά πραγματοποιούν στις 21:00 την νέα τους εκπομπή…

Παραψυχολογία
0 shares0 views
Παραψυχολογία
0 shares0 views

Τα ημερολόγια του Άγγελου Τανάγρα από το Νίκο Κουμαρτζή και τις εκδόσεις Δαιδάλεος

Σωτήρης Μπαρσάκης - Ιούν 16, 2017

Μια νέα αξιόλογη εκδοτική προσπάθεια έφτασε πρόσφατα στο τέλος της. Η έκδοση των ημερολογίων του Άγγελου Τανάγρα είναι γεγονός. Ο…

Ghost Hunting, Συνετεύξεις
0 shares0 views
Ghost Hunting, Συνετεύξεις
0 shares0 views

Θανάσης Αυγίκος

Σωτήρης Μπαρσάκης - Δεκ 10, 2016

Αγαπητέ Θάναση πρώτα απόλα περιέγραψέ μας τις είναι το haunted tube και για πιο σκοπό ξεκίνησε. Το Haunted Tube ουσιαστικά…

Leave a Comment

Your email address will not be published.