Header Ad

Alejandro Parra

Σωτήρης Μπαρσάκης Αυγ 19, 2013

Κύριε Parra σας ευχαριστώ για αυτή την συνέντευξη και για αρχή αν θέλετε πείτε μας λίγα λόγια για τη ζωή σας. Τι είναι η Παραψυχολογία και πως ξεκινήσατε να ενδιαφέρεστε για αυτό το πεδίο;
Έλαβα πτυχία bachelor και Master Πάνω στην τέχνη από το Αμερικανικό πανεπιστήμιο του Buenos Aires, όπου και είμαι καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης. Η διδακτορική μου διατριβή βασίστηκε πάνω στο αντικείμενο, «Αντιλήψεις του αδύνατου: Ψευδαισθήσεις και άλλου είδους ανώμαλες εμπειρίες». Διετέλεσα ψυχοθεραπευτής σε γενική κλινική και έκανα πρακτική στην ψυχολογία στην κλινική πτέρυγα του ινστιτούτου της παραφυσικής ψυχολογίας. Διεξήγαγα ομάδες θεραπείας και χρησιμοποίησα μια ιστορική προσέγγιση στην συνεχή έρευνα στην παραψυχολογία, στις εφαρμογές dreamwork και τη διαμεσότητα (mediumship). Επίσης εργάστηκα πάνω ως σύμβουλος σε εργαστήρια όπου mediums είχαν ψυχικές και παραφυσικές εμπειρίες.
Η κλινική μου έρευνα έχει βασιστεί πάνω στη γνωστική-βιωματική και στις ανθρωπιστικές/Ροτζεριανές (humanistic/Rogerian) προσανατολιστικές προσεγγίσεις με ομάδες ατόμων οι οποίοι είχαν παραφυσικές εμπειρίες και όνειρα. Σαν συνεργαζόμενος Καθηγητής, διεξήγαγα ένα δωρεάν κύκλο μαθημάτων [Παραφυσική Ψυχολογία: “Συμβουλευτική για ανθρώπους με παραφυσικές εμπειρίες”] Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου στο Αμερικανικό πανεπιστήμιο στο Buenos Aires. Έχω γράψει αρκετά βιβλία εκ των οποίων κάποια είναι: Ιστορία της παραψυχολογίας στην Αργεντινή (1990), Παραφυσικά φαινόμενα (2003), Όνειρα: Πώς να καταλάβεις τα μηνύματα τους (2005), Ψυχολογία των παραφυσικών εμπειριών (2006), Ο κρυμμένος κόσμος των ονείρων (2009), Η δύναμη του Μυαλού (2010) και το Ψυχική ευαισθησία (2010).
Τι είναι ακριβώς το Parapsychological Association;
To Parapsychological Association ιδρύθηκε στην περιοχή του Durham, της Βόρειας Καρολίνας το 1957. Την δημιουργία του πρότεινε ο Δρ. J.B. Rhine σε ένα συνέδριο παραψυχολογίας στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Duke. Έμφαση δόθηκε στον διεθνή και επαγγελματικό χαρακτήρα του οργανισμού και στην προώθηση καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των επιστημόνων που ερευνούν αυτό το πεδίο. Ο στόχος του οργανισμού ήταν η αναβάθμιση της παραψυχολογίας σαν επιστήμη, η διάδοση της γνώσης που προσφέρει το πεδίο και η ενσωμάτωση των ευρημάτων του πεδίου της παραψυχολογίας με αυτά άλλων κλάδων της επιστήμης.
Πολύ πριν γίνει το Parapsychological Association πραγματικότητα, πολλοί από εκείνους που δραστηριοποιούνται στον τομέα είχαν νιώσει την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία με τους συναδέλφους τους. Το διεθνές συνέδριο διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιου Utrecht, της Ολλανδίας από το Parapsychology Foundation το 1953, έδειξε στους παρευρισκόμενους ότι οι συνεδριάσεις των ερευνητών θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί η απομόνωσή τους κατά την διάρκεια των ερευνών και των μελετών πάνω στο πεδίο κάτι το οποίο μπορεί να ενεργήσει ενθαρρυντικά για την έρευνα.
Θα έπρεπε να είναι επαγγελματικό, προκειμένου να προσελκύσει καλά εκπαιδευμένους και καταρτισμένους επιστήμονες για τη συμμετοχή και θα έπρεπε να είναι διεθνές, ώστε να περιλαμβάνει επιστήμονες από όπου και αν είναι. Το σύνταγμα προβλέπει ότι η εκλογική δύναμη πρέπει να αποτελείται από μέλη όπως και οι συνεργάτες εξίσου και καθορίζεται ομάδα διορισμού αποτελούμενη από τα μέλη. Το 1969 το Parapsychological Association έγινε συνεργαζόμενος οργανισμός για το Advancement of Science (AAAS).

Εάν κάποιος ενδιαφερθεί για το πεδίο της Παραψυχολογίας πως θα μπορούσε να ξεκινήσει να το ερευνά;
Τα προηγούμενα 20 χρόνια στην παραψυχολογία έχει καταφέρει πολλά. Εγώ συστήνω την μελέτη της παραψυχολογίας μέσα στο πανεπιστήμιο –αργά αλλά παίρνοντας περισσότερη γνώση- χρησιμοποιώντας άλλα ονόματα όπως «Παραφυσική ψυχολογία». Επίσης θα πρότεινα την μελέτη της ψυχολογίας και άλλων ανθρωπιστικών επιστημών ώστε να αποσαφηνιστεί ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της Παραφυσικής ψυχολογίας από την παραψυχολογία. Προτάθηκε αυτή η αλλαγή των όρων λόγω της αύξησης της σύγχυσης μεταξύ της σωστής παραψυχολογίας και των δραστηριοτήτων των τσαρλατάνων(πολλοί από τους οποίους καταχράστηκαν τον όρο με την αυθερετική ονοματοποίηση ως «pop» παραψυχολογία). Στην Αργεντινή, όπως και στην Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η έννοια του παραψυχολόγου είναι ισοδύναμη με αυτή των Ψυχικών (psychic). Όροι όπως «Ανωμαλιστική ψυχολογία» ή «οριακές περιοχές της ψυχολογίας» συναντώνται σε χώρες τις λατινικής Αμερικής ως ανάλογοι με τους όρους «ανώμαλη» ή «περιθωριακή» ψυχολογία αντίστοιχα. Δηλαδή οι όροι αυτοί δεν ενσωματώνονται στην κυρίαρχη επιστημονική τάση της επιστήμης ή της επιστημονικής ψυχολογίας.
Το παραφυσικό είναι πραγματικά ο καταλληλότερος όρος, διότι το πρόθεμα «Παρά» δεν συνδέεται με τις έννοιες παθολογικός, ανωμαλιστικός, οριακός ή ψευδοεπιστημονικές έννοιες (pseudoscientific concepts). Συγχρόνως, είναι χρήσιμο αναγνωρίζεται η παραδοσιακή και ιστορική συγγένεια με την έννοια της «Παραψυχολογίας» όσον αφορά την έρευνα θεμάτων σχετικά με την υπεραισθητική αντίληψη (ESP), την ψυχοκινητική (PK) και τις μεταθανάτιες εμπειρίες (after death/survival). Οι «Παραφυσικές εμπειρίες» είναι ένα συναρπαστικό θέμα για πολλούς ανθρώπους –ερασιτεχνικά και μη- όσον αφορά τη θεωρητική αντιμετώπιση φαντασμάτων/στοιχειωμάτων, εξωσωματικές (Out of body), μεταθανάτιες (after death) εμπειρίες και άλλου είδους παραφυσικές/ανωμαλιστικές και ψυχικές εμπειρίες.
Και αυτή τη φορά όπως κάθε χρόνο διοργανώθηκε το ετήσιο συνέδριο σας το οποίο φέτος θα διεξαχθεί στο Viterbo της Ιταλίας. Τι είδους θέματα θα συζητηθούν και θα αναλυθούν σε αυτό;
Υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων, αλλά το κύριο θα είναι η ημερίδα η οποία έγινε από τον Jessica Utts πάνω στ θέμα των στατιστικών αρχών στην παραυχολογία και οι συνεδρίες για την πειραματική απόδειξη των παραψυχολογικών φαινομένων, την προσωπικότητα των ψυχικών, τις αλλοιώσεις την συνείδησης και της παραψυχολογίας (psi), επιπρόσθετα η παρουσία του δρ. Simon Thorpe σχετικά με το: «Από πού προέρχεται η συνείδηση;» και επίσης ένα πάνελ από συνεργάτες Ιταλούς παραψυχολόγους της διεθνής παραψυχολογίας υπό την προεδρία του υποφαινόμενου.

Υπάρχει κάποια πιθανότητα το συνέδριο κάποια χρονιά να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα;
Ναι φυσικά. Πρέπει να πούμε ότι ο όρος «Psi» είναι το 23ο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου. Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την παραψυχολογία στην Ελλάδα. Όπως θα ξέρεις ένα από τα πρώτα παραψυχολογικά (η ψυχικής έρευνας) συνέδρια πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1930. Μερικοί παραψυχολόγοι γνωρίσουν σχετικά με την ιστορία της παραψυχολογίας στην Ελλάδα, όπως πχ τα για τα έργα του Άγγελου Τανάγρα. Ίδρυσε και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας ψυχικών ερευνών, όπως επίσης και έκδωσε και διεύθυνε την περιοδική έκδοση της Εταιρίας, Ψυχικές Έρευνες (Από το οποίο έχω ένα αντίτυπο!).
Ο Eric Robertson Dodds, καθηγητής επίσης ελληνικών ο οποίος και έχει μεγάλη σχέση με τις ψυχικές έρευνες. Διάβασα την ισπανική έκδοση του διάσημου βιβλίου του «Οι Έλληνες και το παράλογο» 1951. Ο Νίκος ο Κουμαρτζής έγραψε ένα εξαιρετικό κομμάτι: «Παραφυσική Ελλάδα: Ψυχικές έρευνες στην Ελλάδα», το οποίο δυστηχώς δεν μπορώ να διαβάσω. Αλλά διαβάζω έναν αριθμό από τα έργα του μέντιουμ Κλειώ και κάποια έργα της Φωτεινής Παλικάρι. Είχαν φιλοξενηθεί για συνέντευξη από ένα αθηναϊκό κανάλι για την εκπομπή «Πύλες του Ανεξήγητου» σχετικά για το θέμα της παραψυχολογίας. Δεν γνωρίζω αν ήταν στο αέρα η εκπομπή. Είμαι σίγουρος ότι σε ένα από τα μελλοντικά μέρη διοργάνωσης του συνεδρίου είναι και η Αθήνα.

Για το τέλος πείτε κάτι για τους αναγνώστες σας και τους ερευνητές στην Ελλάδα.
Η Ελληνική και η Ιβηροαμερικανική παραψυχολογία, έχει χαρακτηριστεί από μια υπερβολική εξάρτηση από τη θεωρητική έρευνα και συζήτηση και από μία έλλειψη σχετικού πειραματισμού όπως επίσης και εμπειρικής εργασίας τα οποία μπορείς να βρεις στην Αγγλοαμερικανική και Βορειοευρωπαική ενασχόληση με την παραψυχολογία. Αυτού του είδους η κριτική έχει προταθεί σε αρκετές περιπτώσεις με την ελπίδα να γίνει πιστικοί στους μη αμερικανικής καταγωγής παραψυχολόγους ότι δηλαδή η θεωρητική εργασία χρειάζεται υποστήριξη από την πειραματική.
Για τους ιβηροαμερικάνους γενικά και ποιο συγκεκριμένα για του λατινοαμερικάνους παραψυχολόγους υπάρχουν κάποιες κοινωνικές, οικονομικές και κάποιες πολιτιστικές αντιξοότητες που πρέπει να περάσουν ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στην έρευνα γύρο από τις επιστήμες της παραψυχολογίας (PSI research). Η πλειοψηφία της εργασία γύεο από την παραψυχολογία αναλαμβάνεται και γίνονται κάποιες αναφορές στις Αγγλόφωνες χώρες. Το «Εμπόδιο της γλώσσας» είναι δύσκολο να ξεπεραστεί και στις δύο περιπτώσεις.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση και η κοινωνική ( καθώς και η πολιτιστική) υποστήριξη για την έρευνα στα project του πεδίου της παραψυχολογίας είναι πρόσθετα εμπόδια στις χώρες τις Ελλάδας και της Ιβηροαμερικής. Με επίγνωση αυτών των δυσκολιών οι επαγγελματίες μπορεί να μην αναλαμβάνουν την έρευνα πάνω σε τέτοια θέματα κάτι το οποίο μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη της παραψυχολογίας όπως και της επιστήμης σε αυτές τις χώρες.
Επίσης ακόμα ένα πράγμα: Όταν επισκέφθηκα την Αθήνα το 2010, θυμάμαι ότι αφού κάθισα κάπου να φάω κοντά στο τραπέζι μου καθόταν ένας γέρος ο οποίος άκουσε την ισπανικοαργεντίνικη προφορά μου και μου είπε: ”Πάντα θαυμάζαμε τους Αργεντινούς, υπάρχει κάποιος σύνδεσμος μεταξύ μας. Καλώς ήρθες στην Ελλάδα». Ένιωσα πολύ υπερήφανος. Είναι αλήθεια, έχουμε μια υπέροχη ελληνική κοινότητα εδώ, την Ελληνο-Αργεντίνικη για παράδειγμα και πολλές άλλες. Έχουμε πολλά κοινά σημεία, οι Έλληνες με τους Αργεντινούς. Όπως επίσης θαυμάζω την Ελληνική κουλτούρα.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τα υπέροχα λόγια και για το χρόνο που διαθέσατε.

You may be interested

Editorial
0 shares0 views
Editorial
0 shares0 views

Live Εκπομπή ο Σωτήρης Μπαρσάκης λόγω του μένουμε σπίτι

Σωτήρης Μπαρσάκης - Απρ 01, 2020

Ο Δημοσιογράφος Σωτήρη Μπαρσάκη (eviathema.gr )και ο Μανώλης Βέττας (dinataathlitika.gr) μένουν σπίτι και καθημερινά πραγματοποιούν στις 21:00 την νέα τους εκπομπή…

Παραψυχολογία
0 shares0 views
Παραψυχολογία
0 shares0 views

Τα ημερολόγια του Άγγελου Τανάγρα από το Νίκο Κουμαρτζή και τις εκδόσεις Δαιδάλεος

Σωτήρης Μπαρσάκης - Ιούν 16, 2017

Μια νέα αξιόλογη εκδοτική προσπάθεια έφτασε πρόσφατα στο τέλος της. Η έκδοση των ημερολογίων του Άγγελου Τανάγρα είναι γεγονός. Ο…

Ghost Hunting, Συνετεύξεις
0 shares0 views
Ghost Hunting, Συνετεύξεις
0 shares0 views

Θανάσης Αυγίκος

Σωτήρης Μπαρσάκης - Δεκ 10, 2016

Αγαπητέ Θάναση πρώτα απόλα περιέγραψέ μας τις είναι το haunted tube και για πιο σκοπό ξεκίνησε. Το Haunted Tube ουσιαστικά…

Leave a Comment

Your email address will not be published.