Header Ad

«Η Φύσις τη Φύσει Τέρπεται»

Παναγιώτης Κάρδαρης Νοέ 29, 2016

Γράφει  ο Παναγιώτης Κάρδαρης και η Ευαγγελία Θώμου

      Ο Dr.John Dee στο 15ο Θεώρημα της Ιερογλυφικής του Μονάδας, αναφερόμενος στην εκπλήρωση της κοσμικής ενότητας στην αλχημική της διάσταση βάζει στο στόμα του μυθικού ιδρυτή του Ζωροαστρισμού Ωστάνη μια πολύ συμβολική αλλά και ουσιαστική φράση, η οποία αποτελείται από δύο λέξεις και δύο άρθρα. Αποτελείται λοιπόν από τις λέξεις  «Φύσις»και «Τέρψις» και λέει « Η Φύσις τη Φύσει Τέρπεται». Η Φύση, δηλαδή, ευχαριστιέται με τη φύση ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση η Φύση αναπαύεται, ευχαριστιέται στον εαυτό της. Για να το πούμε αλλιώς η φράση αυτή σημαίνει πως Η Φύση, προφανώς του κόσμου, ολοκληρώνεται, ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ, από το ίδιο της τον εαυτό. Όταν εναρμονίζει τα στοιχεία της και τρεφόμενη από αυτά. Δηλαδή όταν τα ενώνει και τα διαχωρίζει δια της βρώσης. Αυτή  η φράση περικλείει ολόκληρη την διαδικασία της αλχημικής μεταμόρφωσης. 

   Ο ουροβόρος αυτοεκπληρώνει το πεπρωμένο του, που είναι το ΠΛΗΡΩΜΑ. Με την φύση του εκτρέφει τη φύση του. Για αυτό ο κόσμος είναι ένας τρελός κόσμος, ένας κόσμος για θύτες και θύματα, ένας κόσμος κυνηγών και κυνηγημένων.  Γιατί ακριβώς στηρίζεται πάνω στην θυσία της μορφής για να αναγεννήσει την επόμενη μορφή. Με απλά λόγια για να φυτρώσουν άνθη πρέπει πρώτα να αναζωογονήσουν το έδαφος πτώματα και περιττώματα. Είναι σκληρό αλλά το βάθος της αλήθειας για τον κόσμο, δεν βρίσκεται στο ύψος κάποιας υψηλής θεολογικής ή φιλοσοφικής θεώρησης αλλά στον πάτο της… τουαλέτας μας.

   Αυτό αναγνώρισε ο αρχέγονος γνωστικισμός και περιέγραψε τον κόσμο ως φυλακή. Γιατί πράγματι είναι μια φυλακή, άγρια και καθόλου εξωτική, σκληρή και καθόλου συμπονετική. Εδώ το αδύναμο πεθαίνει γρηγορότερα από το δυνατό, ενώ το δυνατό κάποτε εξασθενεί και πεθαίνει και αυτό. Αυτήν την διαπίστωση οι ονειροπόλοι το ονομάζουν πεσιμισμό, οι φρόνιμοι το ονομάζουν γνώση ενώ οι μύστες Primma Materia, πρωταρχική ύλη της ιερής τους εργασίας και αρχή της σοφίας των θείων μυστηρίων.H σύγχρονη επιστήμη το ονομάζει τροφική αλυσίδα και κύκλο ζωής.  

Solve Et Coagula και ο Ουροβόρος Όφις

  Όλο αυτό θυμίζει και το αλχημικό Solve Et Coagula, το « Διάλυσε και Πήξε» η βρώση είναι φύση και η φύση είναι βρώση για αυτό το λόγο η εκπλήρωση της φύσης φέρνει ολοκλήρωση, πλήρωμα η αλλιώς τέρψη.  Η βρώση είναι ο καταλύτης του παραπάνω αλχημικού αξιώματος έτσι  Η Φύσις δια της βρώσης διαλύεται στα επιμέρους στοιχεία της για να πήξει στην «κοιλιά» του συστρεφόμενου δράκοντα. Φύσις = διάλυση, χωριστικότητα και Τέρψις = Πήξη, ολοκλήρωση, Πλήρωμα. Όλα κινούνται στο μοτίβο μιας αέναης ανακύκλωσης. Από αυτό το μοτίβο προήλθε και το σύμβολο του Ουροβόρου, το οποίο δεν αναπαριστά μόνο την αιωνιότητα αλλά και αυτή ακριβώς την ανακύκλωση.

Για ένα περίεργο λόγο ξεχνάμε συνήθως την ύλη, ξεχνάμε τον υλικό χώρο και εστιάζουμε στον αόρατο χρόνο. Στην ουσία αναφερόμενοι όμως στον συστρεφόμενο Δράκοντα, δεν μιλάμε μόνο για την αιώνια ανακύκληση του πνεύματος ή του χρόνου αλλά και για την αιώνια ανακύκληση της ύλης.  Ο Ουροβόρος τι κάνει; Τρώει την ουρά του. Η ίδια η σύνθεση της λέξης, Ουρά + Βρώσις (βρώση, φάγωμα), παραπέμπει στην διττή ερμηνεία του, η οποία δεν μπορεί να αφορά μόνο το πνεύμα αλλά και την ύλη.  Ο Ουροβόρος τρώει την ουρά του και τέρπεται, ολοκληρώνεται, τρώει για να γεννήσει, αν δεν φάει δεν θα γεννήσει. Και όλα αυτά δεν είναι στείρες θεωρητικολογίες, αντίθετα αφορούν το καθολικό φάσμα του ανθρώπινου βίου και όχι μόνο. Καθώς οι έκφανση του μοτίβου του Ουροβόρου καθορίζει τον κύκλο της ζωής, όχι μόνο του πλανήτη αλλά και του κόσμου ολάκερου.

 Σχετικά με το 15Ο θεώρημα  της Ιερογλυφικής Μονάδας θα βρείτε και στο υπό έκδοση βιβλίο μας από τις Εκδόσεις «ΑΛΛΩΣΤΕ» σχετικά με την Ιερογλυφική Μονάδα και τον  Dr. John Dee.

You may be interested

Editorial
0 shares0 views
Editorial
0 shares0 views

Live Εκπομπή ο Σωτήρης Μπαρσάκης λόγω του μένουμε σπίτι

Σωτήρης Μπαρσάκης - Απρ 01, 2020

Ο Δημοσιογράφος Σωτήρη Μπαρσάκη (eviathema.gr )και ο Μανώλης Βέττας (dinataathlitika.gr) μένουν σπίτι και καθημερινά πραγματοποιούν στις 21:00 την νέα τους εκπομπή…

Παραψυχολογία
0 shares0 views
Παραψυχολογία
0 shares0 views

Τα ημερολόγια του Άγγελου Τανάγρα από το Νίκο Κουμαρτζή και τις εκδόσεις Δαιδάλεος

Σωτήρης Μπαρσάκης - Ιούν 16, 2017

Μια νέα αξιόλογη εκδοτική προσπάθεια έφτασε πρόσφατα στο τέλος της. Η έκδοση των ημερολογίων του Άγγελου Τανάγρα είναι γεγονός. Ο…

Ghost Hunting, Συνετεύξεις
0 shares0 views
Ghost Hunting, Συνετεύξεις
0 shares0 views

Θανάσης Αυγίκος

Σωτήρης Μπαρσάκης - Δεκ 10, 2016

Αγαπητέ Θάναση πρώτα απόλα περιέγραψέ μας τις είναι το haunted tube και για πιο σκοπό ξεκίνησε. Το Haunted Tube ουσιαστικά…

Leave a Comment

Your email address will not be published.