Header Ad

Θανάσης Αυγίκος

Σωτήρης Μπαρσάκης Δεκ 10, 2016
Αγαπητέ Θάναση πρώτα απόλα περιέγραψέ μας τις είναι το haunted tube και για πιο σκοπό ξεκίνησε.

Το Haunted Tube ουσιαστικά είναι το Crew το οποίο είναι υπεύθυνο για τη παραγωγή της ομώνυμης εκπομπής στο network του mad tv. Ξεκίνησε απο εμένα, τον Χρήστο Αγγελόπουλο και τον Αντώνη Σκαραμαγκά με στόχο να παρέχει pure ghost hunting υλικό στο ευρύ κοινό με όλη την έννοια, δηλαδή καταγραφές ανεξήγητων φαινομένων σε χώρους που ο κόσμος αποκαλεί στοιχειωμένους, δράση, επικυνδινότητα, αυθορμητισμός, φόβος και ανθρώπινες αντιδράσεις. Η ομάδα έχει στα χέρια της εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και μέσα απο συγκεκριμένη μεθοδολογία, ασχέτως αν είναι αποδεκτή απο την ελληνική κουλτούρα η όχι προσπαθεί να έρθει σε επαφή με την άλλη πλευρά. Επιπλέον το Haunted Tube δίνει βάση και στην καταγραφή των ανθρωπίνων αντιδράσεων μέσα σε τέτοιους χώρους αφού η ψυχολογία του ερευνητή παίζει βασικό ρόλο ακόμα και στην εκδήλωση των ίδιων των φαινομένων.

Ψυχολογική προετοιμασία για εμάς δεν υπάρχει πλέον. Έχουμε επιλέξει αυτό που κάνουμε και ότι φόβο έχουμε προσπαθούμε να τον ξεπεράσουμε μέσα στο σκοτάδι.

Πως γίνονται ακριβώς οι έρευνες Ghost Hunting και πως πρετοιμάζεστε ψυχολογικά για κάτι τέτοιο;

Οι έρευνες του ghost hunting χρειάζονται σίγουρα μία καλή προετοιμασία. Αρχικά βρίσκουμε το μέρος που θα διερευνήσουμε βασιζόμενοι στην ιστορία του. Μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με την παράδοση, στοιχειωμένος μπορεί να είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο έχουν συμβεί κάποια τραγικά περιστατικά όπως θάνατος, βασανισμός κλπ. Απ’τη στιγμή που η ομάδα βρει την ιστορία και εντοπίσει κάποια βασικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην επικοινωνία με οτιδήποτε υπάρχει στο εκάστοτε μέρος, έρχεται η σειρά του Tech manager να συμβουλέψει την υπόλοιπη ομάδα για το τι εξοπλισμό θα πρέπει να χρησιμοποιήσει. Μετά όλα κυλούν στα πλαίσια συγκεκριμένης μεθοδολογίας μέχρι να υπάρξει επαφή και αλληλεπίδραση. Κάθε μηχάνημα έχει την χρήση του και κάθε ερώτηση που γίνετε στο χώρο και έναν σκοπό, αν και αρκετές φορές ξεφεύγουμε και το παρακάνουμε επειδή ενθουσιαζόμαστε με αποτέλεσμα εν τέλη να κινδυνεύουμε και εμείς οι ίδιοι! Ψυχολογική προετοιμασία για εμάς δεν υπάρχει πλέον. Έχουμε επιλέξει αυτό που κάνουμε και ότι φόβο έχουμε προσπαθούμε να τον ξεπεράσουμε μέσα στο σκοτάδι. Αν με ρωτήσεις για την αρχή, μερικά χρόνια πριν ναι, συζητούσαμε πολύ μεταξύ μας πριν μπούμε σε κάποιο μέρος και δίναμε θάρρος ο ένας στον άλλον, πλέον δεν το χρειαζόμαστε αυτό.

Είδαμε πριν λίγο καιρό ένα Special Documentary που βγάλατε για την Μόρα. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστικα με το θάρρος να γίνει ένα τέτοιο πείραμα. Τι μπορεί να είναι τελικά η Μόρα;

Τα αποτελέσματα δεν ήταν όσο έγκυρα θα θέλαμε μίας και η διεξαγωγή ενός πειράματος είναι πολύ σοβαρότερη υπόθεση απο ένα youtube βίντεο. Σίγουρα η ψυχολογική μας κατάσταση επηρέασε έντονα το αποτέλεσμα, παρόλα αυτά ένα κινητικό φαινόμενο που συνέβη στο ouija board είναι αρκετά δύσκολο για εμάς να το εξηγήσουμε. Η μόρα είναι ένα φαινόμενο, το οποίο η επιστήμη λέει πως έχει εξηγήσει ως υπνική παράλυση αλλα απο την άλλη υπάρχουν πολλά κενά. Για παράδειγμα τι είναι τελικά αυτό που βλέπουν τόσοι άνθρωποι με διαφορετικές μορφές και πως εξηγήτε αυτό; Άλλο η υπνική παράλυση, άλλο να δεις κάτι με ανοιχτά τα μάτια. Δεν ξέρω, είναι πραγματικά μυστήριο ακόμα. Θα επανέλθουμε σύντομα στη Μόρα μίας και με ενδιαφέρει πολύ προσωπικά λόγω εμπειριών που είχα παλιότερα.

Σε κάποια έρευνα έγινε χρήση ouija board. Σε τι βοηθάει παραπάνω στην έρευνα. Θεωρείς ότι μπορεί να είναι επικύνδινο σαν εργαλείο;

Ο πίνακας Ouija είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας φέρει σε επαφή με την άλλη πλευρά. Οι οντότητες αντλούν ενέργεια απο εμάς και προσπαθούν να εκφραστούν μέσω του πίνακα. Πολλοί δεν το παίρνουν στα σοβαρά, και είναι σεβαστό να έχει ο καθένας τις απόψεις τους, αλλα σίγουρα μην κρίνουν κάτι το οποίο δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Εν τέλη αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως ναι, μπορεί να γίνει επικύνδινο κάποιες φορές, γιαυτό δεν προτείνω σε κάνεναν να το χρησιμοποιήσει αν δεν έχει την κατάλληλη οργάνωση και έστω ερευνητικό σκοπό.

Σε ένα από τα επισόδεια επισκεφθήκατε την Σπηλιά του Νταβέλη, πες μου τι σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από ότι συναντήσατε εκεί και πιο είναι το συμπέρασμά σου για το χώρο και τις φήμες που τον ακολουθούν εδώ και χρόνια.

Στην σπηλιά του Νταβέλη μου έκανε εντύπωση μία διάφανη φιγούρα που υπήρχε δίπλα μου σε κάποιο σημείο, όταν προσπαθούσα να έρθω σε επαφή με την άλλη πλευρά μέσω του σήματος white noise. Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω ασχοληθεί με την σπηλιά όσο θα έπρεπε, και αυτό γιατί αρκετές φορές που έχω επισκεφθεί τον χώρο νιώθω να με απωθεί. Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες, μύθοι και καταγραφές για το συγκεκριμένο μέρος που απο ένα σημείο και μετά νιώθεις εκτεθιμένος σε μία επικύνδινη πλευρά του αγνώστου. Τα emf μηχανήματα τρελένονται, ακούς πραγματικά απόκοσμους ήχους και γενικά η ψυχολογία σου περνάει απο πολλές φάσεις. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Παλιότερα φίλοι της ομάδας μου είχαν στείλει μία καταγραφή απο ένα μαγνητόφωνο που άφησαν στην σπηλιά μία ολόκληρη νύχτα. Είχα τρομάξει.

Στο Άλσος του Λογγίνου, προς το τέλος της έρευνας η ατμόσφαιρα ήταν λίγο τεταμένη χώρις ο λόγος να είναι τόσο πολύ σοβαρός, κάτι παρόμοιο είχα διαβάσει και στην περιγραφή του Γιώργου Μπαλάνου στην επίσκεψή του στην Σπηλιά του Νταβέλη. Μιας που σπουδάζεις ψυχολογία μπορείς να μας εξηγήσεις αν όντως υπήρξε κάτι ανεξήγητο πως μπορεί να επιρρεάσει την ψυχολογία ενός ανθρώπου;

Έχω παρατηρήσει πως σχεδόν σε όλα τα μέρη που υπάρχει μία τραγική ιστορία νιώθεις μία παράξενη πιέση μέσα σου, που αργότερα εκδηλώνεται ως θυμός, άγχος , αμηχανία και stress. Πρέπει να σημειωθεί πως πολλά απο τα μέρη αυτά λόγω της έντονης υγρασίας και διάφορων οσμών προκάλούντε παρόμοια συμπτώματα, αλλα υπάρχουν περιπτώσεις που νίωθεις την ατμόσφαιρα βεβαρυμένη και αυτό σου βγαίνει προς τα έξω σαν επιθετικότητα. Κάτι τέτοιο μου συνέβη στο άλσος λογγίνου αλλα μην ξεχνάμε πως παίζει ρόλο και η κούραση, όταν είσαι σε ένα μέρος όλη την ημέρα και προσπαθείς να βγάλεις ένα επεισόδιο.

Στη έρευνα της στοιχειωμένης Χασιάς πιστεύεις ότι κάτι ανεξήγητο επηρέασε τον Αντώνη; νιώθατε σε εκείνη την περιοχή κάτι ανεξήγητο;

Το θερμόμετρο λεϊζερ, κάτι που δεν μπορούμε να πειράξουμε και να αλλοιώσουμε, για να προλάβω πολλούς, έδειχνε τον Αντώνη με υποθερμία, κάτι μη φυσιολογικό γιαυτό και ένιωσε έντονη ζαλάδα. Προφανώς και ο έντονος φοβός μπορεί να προκαλέσει κάτι αντίστοιχο αλλα η γνώμη μου είναι πως ενδεχομένως εκεί, κάποια ενέργεια επηρέασε τον Αντώνη, αν έχουμε στο μυαλό μας και τα υπόλοιπα περίεργα που συνέβησαν.

Μετά από όλες αυτές τις έρευνες που έχετε πραγματοποιήσει πες μου αν υπάρχει κάποιο τελικό συμπέρασμα γύρω από το θέμα το ghost hunting.

? Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την επιστημονική έρευνα με το ghost hunting. Το ghost hunting ξεκίνησε σαν show, που καλώς η κακώς κάποιες φορές έχει δώσει και σημαντικές καταγραφές. Παρόλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα σίγουρα αποτελέσματα της επιστημονικής εργαστηριακής έρευνας. Λέω πολύ συχνά, πως το Haunted Tube είναι show αφού ότι βλέπετε επηρεάζετε απο τη ψυχολογία μας, τους φόβους μας και τον ενθουσιασμό μας. Για να έχουμε σίγουρα αποτελέσματα τίποτα απο όλα αυτά δεν πρέπει να υπάρχει, και λυπάμαι που βλέπω γνωστές ομάδες να μιλούν στο όνομα της επιστήμης και του ορθολογισμού, χωρίς πτυχία, χωρίς μηχανήματα, χωρίς γνώσεις και χωρίς εμπειρία. Το ghost hunting μπορεί να μας δώσει κυρίως εμπειρία, δράση και καταγραφές που σχεδόν πάντα θα είναι οριακές. Τώρα να βλέπω ανθρώπους να μιλούν για επιστήμη, και το laser grid να το λένε laser green και να χρησιμοποιούν μούφα nightvision νομίζω είναι προσβλητικό.

Απότι ξέρω πλησιάζει σιγά σιγά το season 2 του haunted tube, πες μου τι νέο θα δούμε και αν θα χρησιμοποιείσετε κάποια διαφορετική προσέγγιση επικοινωνίας.

Στη δεύτερη σεζόν θα προσπαθήσουμε να αφήσουμε στην άκρη τις αντιδράσεις μας και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο τι λένε τα μηχανήματα που έχουμε στα χέρια μας. Πέρυσι θέλαμε να το ζήσουμε με τις αισθήσεις μας. Φέτος θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο εξοπλισμό.

Τι θα πρότεινες σε κάποιον που ενδεχωμένος θέλει να ξεκινήσει αλλά δεν ξέρει από που;

Θα του πρότεινα να μην ξεκινήσει.

You may be interested

Editorial
0 shares0 views
Editorial
0 shares0 views

Live Εκπομπή ο Σωτήρης Μπαρσάκης λόγω του μένουμε σπίτι

Σωτήρης Μπαρσάκης - Απρ 01, 2020

Ο Δημοσιογράφος Σωτήρη Μπαρσάκη (eviathema.gr )και ο Μανώλης Βέττας (dinataathlitika.gr) μένουν σπίτι και καθημερινά πραγματοποιούν στις 21:00 την νέα τους εκπομπή…

Παραψυχολογία
0 shares0 views
Παραψυχολογία
0 shares0 views

Τα ημερολόγια του Άγγελου Τανάγρα από το Νίκο Κουμαρτζή και τις εκδόσεις Δαιδάλεος

Σωτήρης Μπαρσάκης - Ιούν 16, 2017

Μια νέα αξιόλογη εκδοτική προσπάθεια έφτασε πρόσφατα στο τέλος της. Η έκδοση των ημερολογίων του Άγγελου Τανάγρα είναι γεγονός. Ο…

Ghost Hunting, Παράξενα Νέα
0 shares0 views
Ghost Hunting, Παράξενα Νέα
0 shares0 views

Το τηλεοπτικό spot του Haunted Tube για τον δεύτερο κύκλο κυκλοφόρησε

Σωτήρης Μπαρσάκης - Δεκ 09, 2016

Το Crew του Haunted Tube επιστρέφει με την πρεμιέρα της δεύτερης σεζόν σε περίπου δύο εβδομάδες. Φέτος, ο Θανάσης, ο…

Leave a Comment

Your email address will not be published.